Natalben Aktiv folsyra

Gravid kvinna som tränar på en yogamatta

Om kosttillskottet Natalben Aktiv folsyra

Alla kvinnor som är eller vill bli gravida rekommenderas att äta ett tillskott av 400 mikrogram folsyra varje dag. Vid brist på folsyra ökar risken att ett barn föds med ryggmärgsbråck. Men för att göra nytta behöver folsyra omvandlas till aktiv folsyra av din kropp. Denna process är nedsatt hos upp till 15 procent av kvinnorna i Sverige. Dessa kvinnor löper större risk att föda ett barn med ryggmärgsbråck. Natalben Aktiv folsyra innehåller Quatrefolic® som är en form av folsyra som kan användas direkt i kroppen.

Quatrefolic® är fjärde generationens aktiva folsyra. Aktiv folsyra kräver ingen omvandling utan kan användas av kroppen direkt.  Natalben kan hjälpa gravida kvinnor att tillgodogöra sig folsyran fullt ut – även de med nedsatt förmåga.

Våra produkter

Vad är folsyra?

Folat finns naturligt i liten mängd i nästan all mat och är viktigt för celldelningsprocessen, bildningen av röda blodkroppar och för fostrets utveckling. Folsyra och folat är samma sorts B-vitamin men folsyra framställs på konstgjord väg och finns bland annat i kosttillskott. Folsyra minskar risken för fosterskador.
Upp till 15% av befolkningen har stora svårigheter att omvandla vanlig folsyra till den form som kroppen kan använda (aktiv folsyra). Den aktiva folsyran behöver inte omvandlas utan tas upp av kroppen direkt.

 

Hur mycket bör jag äta?

Genom att äta enligt tallriksmodellen, men lägga till lite fler kalorier, så får du i dig det mesta du behöver som gravid. De ämnen som är svåra att få i sig via maten är klokt att lägga till som kosttillskott, till exempel folsyra, järn, D-vitamin, omega-3 och jod med mera.

 

Folsyrerik mat

Folsyra finns bland annat i gröna bladgrönsaker, frukt och bär, bönor, kål, fullkornsprodukter och leverpastej. Ändå är det svårt att få i sig rätt mängd genom maten. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att alla kvinnor i fertil ålder som vill skaffa barn eller är gravida ska äta ett tillskott på 400 mikrogram folsyra varje dag.

Folsyrebrist

Folat, eller folsyra, är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Brist på folat ger anemi, alltså blodbrist. Folsyra behövs för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten. Om du har folsyrebrist när du blir gravid, löper du ökad risk att få barn med ryggmärgsbråck.

 

Kosttillskott för dig och din bebis

Under graviditeten ökar behovet av vitaminer och mineraler

Kroppen behöver extra näring, vitaminer och mineraler under graviditeten eftersom en ny människa håller på att byggas. Mat som innehåller mycket näring är till exempel fullkornsprodukter, gröna bladgrönsaker, rotfrukter, bönor, fet fisk, ägg, mejeriprodukter, frukt, frön och nötter. Det kan vara svårt att få i sig tillräckligt genom kosten, då kan du behöva ett extra kosttillskott.

Här kan du köpa våra produkter

Natalben Amning

Kosttillskott för ammande mammor

Natalben Gravid

Kosttillskott för dig som är eller vill bli gravid

Natalben Aktiv folsyra

Kosttillskott med folsyra