Fördelar med amning

Bebis som ammas

Bröstmjölk innehåller allt bebisen behöver

Din bröstmjölk innehåller allt som bebisen behöver under de första sex månaderna. Dessutom ger den skydd mot många sjukdomar. Så förutom att det är praktiskt att amma så är det bra för ditt barn. Hur dina bröst eller bröstvårtor ser ut har ingen betydelse för hur bra amningen kommer att gå eller hur mycket mjölk dina bröst producerar.


Amning bra för både mamma och barn

Fördelar med amning för dig som mamma:

  • Bidrar till att livmodern drar ihop sig efter förlossningen
  • Minskad stressnivå
  • Minskad risk för bröstcancer
  • Minskad risk för äggstockscancer
  • Minskad risk för typ 2-diabetes

För ditt barn innebär amningen minskad risk för:

  • Akut öroninflammation
  • Infektioner i mage/tarm
  • Allvarlig luftvägsinfektion
  • Plötslig spädbarnsdöd
  • Att utveckla typ 1-diabetes
  • Att drabbas av astma

Amningen ger också en förbättrad tandhälsa.

(Källa: Rikshandboken barnhälsovård, Amning: råd och tips Karolinska Universitetssjukhuset)


Ofta svårt att amma i början

I början när du ammar kan det göra ont och kännas besvärligt. Efter två-tre veckor blir det ofta bättre och amningen stabiliserar sig. Efter de första 2–4 dagarna av amning kan brösten kännas mycket spända. Detta är en ”mjölkstas” som inte ska förväxlas med mjölkstockning.

Du kan alltid prata med din barnmorska, personalen på förlossningen eller BVC för att få goda råd och stöd. Till exempel att be om hjälp att lägga barnet rätt till bröstet så att det får rätt tag från början. Om amningen ändå inte skulle fungera så kan flaskmatning vara ett alternativ.

Mjölkproduktionen kommer att anpassa sig efter ditt barns behov. Suger barnet mycket produceras mer mjölk och om det suger mindre minskar mjölktillgången. Det tar ett par dagar innan det här har justerats, men det brukar ordna sig.


Visste du det här om bröstmjölk och amning?

Den första mjölken – råmjölken

Instinkten att dia är så stark hos en nyfödd bebis att om du lägger barnet till bröstet så kommer det själv att hitta bröstvårtan efter en stund. Dina bröst börjar producera den första mjölken redan i slutet av graviditeten. Den kallas råmjölk eller kolostrum och är fet och väldigt näringsrik. Den innehåller antikroppar som skyddar barnet mot infektioner de första månaderna. Den här råmjölken bildas bara i liten mängd, men tack vare sin speciella sammansättning uppfyller den barnets näringsbehov tills den riktiga mjölken rinner till.

Alla fördelar med bröstmjölk

Att amma är inte bara mysigt för dig och ditt barn, utan också väldigt praktiskt. Du har med dig mjölken överallt, den håller rätt temperatur och blir aldrig gammal. Bröstmjölken innehåller fettsyror och proteiner som är viktiga för barnets cellbildning och vävnadstillväxt, och är lätt för barnet att smälta. Dessutom ger den livsviktiga antikroppar som skyddar mot infektioner. Forskning tyder på att bröstmjölken även ger ett visst skydd mot allergier och kroniska sjukdomar. Visste du att fetthalten i bröstmjölken varierar? Den är tunnare i början för att släcka törsten medan den fettrikaste mjölken kommer i slutet av barnets måltid. Därför är det bra att barnet får ”suga klart.”

Barnet nära ditt hjärta

Genom att lägga ditt nyfödda barn hud mot hud och intill ditt hjärta, förstärks närheten er emellan och barnet känner igen dina hjärtljud från när det låg i din mage. Din lukt, din hud, din röst och din famn ger både trygghet och ro. Både för dig som mamma och för ditt barn.

Att amma tvillingar

Alla barn är olika, även tvillingar. För att lära känna båda dina barns behov är det klokt att amma dem en och en i början. Du lär känna dem, hur de tar tag när de ligger vid bröstet och hur de äter. Det är bra om du byter bröst för dem med jämna mellanrum eftersom det kan vara lite olika flöde. Hur du kan amma båda samtidigt och andra bra tips för dig med tvillingar hittar du här Amningshjälpen.

Här kan du köpa våra produkter

Natalben Amning

Kosttillskott för ammande mammor

Natalben Gravid

Kosttillskott för dig som är eller vill bli gravid