Undvik det här när du ammar

Mamma som pussar på sin bebis

Att tänka på när du ammar

När du ammar kan du äta det mest, men det finns några saker du bör undvika. Du behöver inte oroa dig över att föra över bakterien listeria eller parasiten toxoplasma till ditt barn vid amningen, eftersom dessa inte är överförbara via bröstmjölken och därmed inte kan skada barnet. Men du behöver vara särskilt försiktig när det gäller miljögifter och andra skadliga ämnen som kan finnas i maten du äter och som ammande barn är känsliga för. Läs mer om vad du bör undvika här:

Alkohol

Alkohol kan göra att din bröstmjölksproduktion minskar, att barnet dricker mindre mjölk och att barnets sömn blir störd. Samtidigt säger forskningen att det troligen inte finns några medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar. Den mängd alkohol som barnet kan få i sig med bröstmjölken är mycket liten. Måttliga mängder är i det här fallet 1–2 glas vin i veckan.

Fisk

Några fisksorter innehåller för höga mängder av miljögifterna kvicksilver, dioxiner och PCB. Dessa ska du undvika eftersom gifterna går över via bröstmjölken till ditt barn. Ät dessa fiskar sammanlagt högst 2-3 gånger per år.

Abborre Stor hälleflundra*
Gädda Tonfisk, färsk/fryst
Gös Ål
Lake Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken. Även surströmming.
Havskatt Lax och öring, vildfångad från Östersjön, Bottniska viken och älvarna, Vänern och Vättern.
Marulk Sik, vildfångad från Vänern och Vättern
Svärdfisk Röding, vildfångad från Vättern

 

*Stor hälleflundra är en särskild art (Hippoglossus hippoglossus)

Här kan du läsa mer om vad som är bra att äta när du ammar.

Kaffe, te och energidrycker

Du behöver inte dra ner på kaffe, te eller andra drycker med koffein när du ammar. Även om koffeinet förs över till barnet via bröstmjölken är det i så små mängder att det inte skadar barnet.

Rooibos och örtteer

Var försiktig med rooibos, kamomillte och kvällsteer. Livsmedelsverket tittar just nu på om det kan vara skadligt med sådana typer av örtteer när man ammar.

(Källa: Livsmedelsverket, 1177.se)

Här kan du köpa våra produkter

Natalben PreGravid

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som planerar att bli gravid

Natalben Gravid

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som är gravid

Natalben Amning

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som ammar