Bra mat när du ammar
När du ammar behöver du mer näring än vanligt. Eftersom din kropp ska bilda näringsrik bröstmjölk, är det viktigt att du äter nyttigt och varierat. Du behöver bland annat få i dig extra omega 3, D-vitamin, folsyra, kalcium, järn och jod. Äter du all sorts mat så får du oftast i dig tillräckligt av dessa ämnen naturligt. Men ibland kan det behövas ett extra näringstillskott. Du behöver också tänka på att dricka ungefär 1,5 liter vatten om dagen.
- Ät mycket grönsaker, rotfrukter, frukt och bär. Det är bra för både hälsan och miljön.
- Ät fisk och skaldjur två-tre gånger i veckan, och variera mellan feta och magra sorter. Välj miljömärkt fisk.
- Välj nyttiga oljor i matlagningen, som rapsolja eller flytande matfett gjort på rapsolja, och Nyckelhålsmärkt matfett på smörgåsen.
- 3-5 dl mjölk, fil, yoghurt eller berikade vego-alternativ om dagen är lagom. Välj helst nyckelhålsmärkta sorter, med mindre socker och fett.
- Välj fullkorn när du äter pasta, bröd och gryn.
- Använd salt med jod i matlagningen, men salta inte extra på maten – det är inga stora mängder jod som behövs och att äta för mycket salt är inte bra för hälsan.
- Drick vatten till maten och när du är törstig – du behöver mer vätska när du ammar.
Du behöver dricka mer vatten när du ammar
Ett bra knep är att ha ett glas vatten bredvid dig när du ammar, så att du påminner dig om att dricka tillräckligt med vätska varje dag. Det krävs för att din kropp ska kunna producera mjölk. Du ska få i dig ungefär 1,5 liter vätska dagligen. Du behöver dricka mer ifall du har tränat, när det är varmt, om du har förstoppning eller kräks.
Tänk på att inte äta för mycket onyttiga kalorier
Att hålla igen på godis, bakverk, snacks och sockersötade drycker, som fruktsoppor och läsk. Läsk innehåller ingen näring, endast kalorier.
Här kan du läsa mer om vad du bör undvika när du ammar
Kosttillskott som ger extra näring
Ett kosttillskott kan inte ersätta alla nyttigheter som finns i mat, men ibland behövs tillskott med viktiga vitaminer, mineraler eller omega 3 som komplement till det du äter.
(Källa: Livsmedelsverket)