Vill du bli gravid? Så här ökar du chansen
Läs mer om hur du och din partner skapar bäst förutsättningar för att bli gravida. Det tar i genomsnitt sju månader att bli gravid, och ungefär 8 av 10 par som försöker brukar lyckas inom ett år. Här berättar vi mer om hur ni kan öka chanserna att lyckas.
När kan du bli gravid?
Har du koll på din menscykel och vet när du kan bli gravid? Du kan bara bli gravid dagarna runt ägglossning och den infaller normalt 14 dagar innan mensens första dag. Har du en cykel exempelvis på 25 dagar inträffar den på dag 12. En del kvinnor känner av sin ägglossning tydligt, medan andra inte känner något alls. Det finns vissa tecken att hålla utkik efter. Ofta blir man lite piggare ju närmre ägglossningen kommer, sexlusten ökar och flytningen från slidan ändras från vitaktig till genomskinligt slemmigt sekret. Detta betyder att spermierna nu kan simma upp till ägget! Ägget lever i 24 timmar och spermierna kan leva i fem dygn.
Pricka in rätt dagar
Att ha samlag före ägglossningen och under ägglossningen är nödvändigt för att kunna bli gravid. Använd gärna vår Ägglossningskalkylator för att räkna ut när du har ägglossning. Har du en oregelbunden mens eller inte känner av din ägglossning kan ett ägglossningstest vara till hjälp. Det köper du till exempel på apotek. För bästa resultat tar du testet på morgonen efter du sovit en hel natt, för då är urinen mest koncentrerad. Tydliga instruktioner finns i förpackningen, men du kan förstås även fråga på apoteket.
Är du under 35 år och inte har blivit gravid, trots att ni aktivt försökt bli gravida under tolv månader, kontaktar du en gynekolog. Är du över 35 år kontaktar du en gynekolog när det gått sex månader. Fertiliteten börjar sjunka efter 35 års ålder.
Preppa med folsyra
Livsmedelsverket rekommenderar att du tar ett tillskott på 400 mikrogram folsyra varje dag när du planerar att bli gravid. Det beror på att folsyra är viktigt för fostrets utveckling. Och det är bra att börja ta det i god tid innan ni börjar försöka. Läs mer om folsyra i faktarutan
Varför ska du äta folsyra
Folsyra är viktigt för cellernas ämnesomsättning och bildandet av röda blodkroppar för dig, men också för fostrets utveckling. Behovet är särskilt stort under de tre första månaderna av graviditeten då brist på folsyra ökar risken för att föda ett barn med ryggmärgsbråck. Det är också därför Livsmedelsverket rekommenderar alla blivande mammor att ta ett tillskott med 400 mikrogram folsyra dagligen.
Natalben innehåller folsyran Quatrefolic som tas upp lättare i kroppen än vanlig folsyra. Här kan du läsa mer.
Hur mår spermierna?
Även mannen behöver ha koll på sin hälsa! Sådant som kan påverka bildandet av spermier är till exempel stillasittande arbete, sjukdom, kemikalier, värme, anabola steroider, trauma mot pungen men även kaffe, alkohol, rökning, dåliga matvanor, brist på fysisk träning, ålder och stress. Det tar cirka tre månader för en spermie att mogna, och de kan överleva i livmodern i upp till fem dygn. Under en utredning undersöks förutom antalet spermier, även hur de rör sig, ser ut och deras livslängd. Även hur ofta mannen har ejakulation/utlösning kan ha betydelse. För att spermierna ska hinna mogna kan det vara bra att ha utlösning ungefär var 2-5 dag. Man har också sett att bastu och varma duschar går bra, men att varma bad kan göra så att antalet spermier minskar.
Viktiga tips att tänka på:
1. Motionera på rätt nivå
Motionera regelbundet och ungefär tre gånger per vecka. Det ökar syresättningen i alla dina muskler och även i livmodern. Det är hälsosamt på många vis och minskar risken för övervikt och diabetes som är komplicerade tillstånd under en graviditet. Kraftig övervikt kan även göra det svårare att bli gravid. Tänk även på att vara försiktig med högintensiv träning då det kan störa din ägglossning. Lagom är bäst!
2. Ät varierad kost
För dig som planerar att bli gravid är det viktigt att äta bra och variationsrikt. Behovet ökar av viktiga vitaminer och mineraler. Läs mer på Livsmedelverkets hemsida. Det är optimalt att äta en varierad kost och rikligt med frukt och grönt, gärna fisk två-tre gånger i veckan. Är du osäker på om du får i dig det du behöver kan du komplettera med kosttillskottet Natalben PreGravid. Det innehåller vitaminer och mineraler anpassade för kvinnor i nordiskt klimat som planerar att bli gravida.
3. Dra ner på koffeinet
Stora mängder koffein kan öka risken för missfall enligt EFSA (Europeiska livsmedelsmyndigheten), därför bör du minska intaget av koffein. Och koffein finns inte bara i kaffe och te utan även i energi- och coladrycker. Enligt EFSA är det riskfritt med 200 mg koffein per dag, vilket motsvarar två-tre koppar bryggkaffe (1,5 dl/kopp) eller fyra koppar te (2 dl/kopp).
Undvik cigaretter, alkohol och droger
Planerar du att bli gravid är det bästa för dig och ditt barn att du helt undviker alkohol, tobak och droger under månaderna du försöker bli gravid. Då slipper du oroa dig för att ditt barn påverkats negativt. Under själva graviditeten är det också viktigt att avstå helt från cigaretter, alkohol och droger.
Inga cigaretter och snus
Cigaretter kan göra att det tar längre tid att bli gravid och att risken för missfall ökar. Om du röker under graviditeten ökar också risken att föda ditt barn för tidigt, vilken kan medföra komplikationer. Tänk på att en cigarett för dig motsvarar två cigaretter för fostrets lilla kropp då fostret tar upp dubbelt så mycket kolmonoxid i sitt blod. Nikotinet i cigaretter och snus drar samman blodkärlen i moderkakan vilket leder till mindre näring och syre till fostret.
Drick inte alkohol
All alkohol överförs direkt till ditt barn via navelsträngen då det inte finns någon barriär mellan mor och barn. Alkohol är en mycket farlig drog eftersom fostret inte har en färdigutvecklad lever och inte kan bryta ned giftet själv. Dessutom finns alkoholen kvar längre hos fostret än hos mamman. Av alkohol kan barnet få missbildningar i ansiktet men även kognitiva funktionsnedsättningar.
Avstå helt från droger
Studier har visat att cannabis minskar fertiliteten, vilket innebär att chansen att bli gravid minskas. Även lugnande läkemedel kan klassas som narkotika och det är viktigt att ta kontakt med din läkare eller barnmorskemottagning om du planerar att bli gravid för att rådfråga kring din medicinering.
Att må bra och tänka positivt
Gör det du mår bra av, ha tålamod och tänk positivt. Försök att motionera, sova regelbundet, äta god och nyttig kost och umgås med dem som får dig att må bra. Var medveten om att det kan ta tid att bli gravid.
Alla former av stress kan påverka möjligheten att bli gravid. Tänk därför på att avsätta tid för återhämning, kanske börja med meditation och yoga eller bara skapa stunder där du kan varva ned. Om du skulle få svårt att hantera din oro eller stress finns det hjälp att få, ring din vårdcentral för stöd.
Du kan alltid kontakta en barnmorskemottagning för mer information.
Lycka till!
Granskad av: Barnmorska Eva Elmström