Vecka 40

Äntligen är det dags

Vecka 40

Gravid-vecka-39

Den lilla bebisen börjar bli stor och väger nu omkring 3400 gram, längden brukar vara kring 50 cm. Moderkakan förser barnet med näring och syre så länge den ligger kvar i livmodern och nu väger moderkakan kring ett halvkilo. Moderkakan har nu också försett bebisen med antikroppar som ska skydda bebisen mot olika sjukdomar den första tiden i livet. Dessa fungerar i några veckor till månader och därefter producerar bebisen sina egna antikroppar. Nästan allt fosterfett är borta och barnet är nu helt redo att lämna livmodern.

Tiden kan gå oerhört långsamt när man väntar på att träffa sin bebis för första gången. Kanske funderar du över förlossningen och hur det kommer att vara. Det fantastiska är hur våra kroppar är så bra och förberedda på att föda barn. Förlossningsvärkar börjar i övre delen i livmodern och går ner till blygdbenet. Hur smärtsamma man upplever dem är olika för varje kvinna. Om du har regelbundna värkar och får tre till fyra värkar på tio minuter så är det dags att åka till förlossningen. Ring förlossningen innan du åker in. Likaså om du får blödningar som liknar mens eller om vattnet går så ska du kontakta förlossningen.

Följ bebisens utveckling! Prenumerera på ”Vecka-för-vecka”. Få e-post en gång i veckan som följer bebisen och vad som händer i din kropp under graviditeten.Anmäl dig här

Illustration bröst

Folsyra bidrar till normal blodbildning samt till att minska trötthet och utmattning.

Rekommenderat intag av folsyra under amningstiden är 500 mikrogram per dag. Den som äter 500 gram grönsaker och frukt per dag och väljer fullkornsvarianter av bröd, pasta och liknande produkter har goda chanser att få i sig tillräckligt med folat – och även mycket annan värdefull näring.

2 kapslar Natalben Amning innehåller: 400 mikrogram aktiv folsyra

D-vitamin bidrar till att bibehålla normal benstomme och till immunsystemets normala funktion.

D-vitamin bildas naturligt i huden av solens strålar. Om du inte äter mat som är berikad med D-vitamin behöver du ta tillskott med D-vitamin varje dag. Den som har heltäckande klädsel utomhus under sommarhalvåret behöver också ta tillskott med D-vitamin.

2 kapslar Natalben Amning innehåller: 15 mikrogram D-vitamin

Jod bidrar till normal kognitiv funktion och till nervsystemets normala funktion.

För att få i sig tillräckligt med jod är det viktigt använda jodberikat salt i matlagningen. Förutom salt med jod så finns också jodberikad fisk, mjölk och ägg. Men salta inte extra på maten – det är inga stora mängder salt som behövs och att äta för mycket salt är inte bra för hälsan.

2 kapslar Natalben Amning innehåller: 200 mikrogram jod

Kalcium bidrar till normal muskelfunktion och behövs för att bibehålla en normal benstomme.

För att täcka det ökade behovet av kalcium behöver ammande få i sig ungefär 3-5 dl mjölkprodukter eller berikade vego-drycker, till exempel havredryck, om dagen. Kalcium finns också i en del andra livsmedel, till exempel vitkål, apelsin, sesamfrön och gröna bladgrönsaker.

2 kapslar Natalben Amning innehåller: 200 milligram kalcium

Omega-3 (DHA) och (EPA) bidrar till att hjärna och ögon utvecklas normalt.

Våra kroppar kan inte själva tillverka de viktiga omega 3-fetterna utan vi får i oss dem genom maten. Under amningen är fettsyran DHA särskilt viktig eftersom den bidrar till hjärnans och ögonens utveckling hos barnet. Gynnsam effekt uppnås vid intag av 200 mg DHA per dag utöver det rekommenderade dagliga intaget av omega 3-fettsyror för vuxna, vilket är 250 mg DHA och EPA. DHA och EPA finns i fet fisk men det kan även bildas lite DHA från omega-3 fettet i rapsolja och valnötter.

2 kapslar Natalben Amning innehåller: 240 milligram omega-3 (varav 40 milligram EPA och 200 milligram DHA)

Järn bidrar till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin.

Vanligtvis behövs inte något järntillskott under amningen, men man kan behöva fylla på lagren av järn efter graviditeten. Det kan ta på krafterna att ta hand om ett litet barn och därför är det bra att slippa järnbrist och mer trötthet än nödvändigt.

2 kapslar Natalben Amning innehåller: 15 milligram järn

Ytterligare fjorton viktiga vitaminer och mineraler

Natalben Amning innehåller dessutom ytterligare 14 viktiga vitaminer och mineraler som du kan behöva inför och under din graviditet, som betakaroten, vitamin B1, vitamin B2, niacin, pantotensyra, vitamin B6, biotin, vitamin B12, vitamin E, kalcium, magnesium, zink, koppar och selen.

Illustration bröst

Här kan du köpa våra produkter

Natalben PreGravid

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som planerar att bli gravid

Natalben Gravid

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som är gravid

Natalben Amning

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som ammar