Vecka 15

Suger på tummen

Vecka 15

Gravid-vecka-15Fostret väger cirka 80 gram och är ungefär 9 cm långt från hjässa till svanskota. Nu kan man tydligt se om det är en pojke eller flicka. Stora delar av kroppen är täckt av ett tunt lager hår som kallas lanugo. Huden är mycket tunn och man kan skymta blodkärlen igenom den. Fostret har fortfarande brett mellan ögonen, men de börjar närma sig näsan mer och mer. Hakan separerar från bröstkorgen och skelettet växer sig allt starkare. Nu kan den lilla suga på tummen!

För dig som mamma kanske du börjat få nästäppa? Det beror på att slemhinnan i näsan svullnar och det kallas rinit. Oftast försvinner det efter förlossningen. Kanske märker du att du har fått fler födelsemärken och fräknar än du brukar ha och att de uppkommer lite varstans på kroppen? Eller att du fått fläckar i ansiktet? Det beror på en ökad mängd melanin i kroppen. Tänk på att vara försiktig i solen och skydda dig med hög solskyddsfaktor. Om du märker att ett födelsemärke du haft länge börjar växa, ändra färg, form eller buktar utåt är det bra att kontakta din hudläkare.

Följ bebisens utveckling! Prenumerera på ”Vecka-för-vecka”. Få e-post en gång i veckan som följer bebisen och vad som händer i din kropp under graviditeten.Anmäl dig här

Prenumerera på vecka-för-vecka!

Häng med i bebisens utveckling och hur din kropp förändras.

Folsyra minskar risken för fosterskador

Folsyra är viktigt för celldelningsprocessen, normal blodbildning och för fostrets utveckling. Folsyra minskar risken för fosterskador, och är nödvändigt för att neuralröret ska bildas. Brist på folsyra kan orsaka ryggmärgsbråck. Natalben Gravid innehåller folsyra i form av Quatrefolic®.
Quatrefolic® är en form av folsyra som lätt tas upp i kroppen och inte behöver omvandlas innan kroppen kan använda den.

Natalben Gravid innehåller: 400 mikrogram folsyra i form av Quatrefolic®

Järn är viktigt för att bilda blod

Järn behövs när hemoglobinet i de röda blodkropparna bildas. Är du gravid kan du behöva järntabletter trots att du äter järnrik mat. Rådgör med din barnmorska hur det ser ut för just dig.

Natalben Gravid innehåller: 30 milligram järn

Jod är viktigt för att nervsystemet skall utvecklas normalt

Jod är nödvändigt för att upprätthålla sköldkörtelfunktionen och för att fostrets nervsystem ska utvecklas normalt. Jodbrist under fosterstadiet är särskilt allvarligt och kan störa utvecklingen av nervsystemet, den fysiska utvecklingen och leda till psykiska utvecklingsstörningar.

Natalben Gravid innehåller: 175 mikrogram jod

D-vitamin är viktigt för bildande av skelett

D-vitamin hjälper kroppen ta upp det kalcium som behövs för bildandet av skelettet och tänder. D-vitamin är också viktigt för normal utveckling av immunsystemet. D-vitamin bildas naturligt i huden av solens strålar. Om du inte äter mat som är berikad med D-vitamin behöver du ta tillskott med D-vitamin varje dag. Den som har heltäckande klädsel utomhus under sommarhalvåret behöver också ta tillskott med D-vitamin.

Natalben Gravid innehåller: 15 mikrogram D-vitamin

Ytterligare fjorton viktiga vitaminer och mineraler

Natalben Gravid innehåller ytterligare 14 viktiga vitaminer och mineraler som du kan behöva inför och under din graviditet, som omega-3, betakaroten, vitamin B1, vitamin B2, niacin, pantotensyra, vitamin B6, biotin, vitamin B12, vitamin E, kalcium, magnesium, zink, koppar och selen.

Här kan du köpa våra produkter

Natalben PreGravid

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som planerar att bli gravid

Natalben Gravid

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som är gravid

Natalben Amning

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som ammar