Vecka 14

Börjar få sina egna drag

Vecka 14

Gravid-vecka-14Fostret är nu 7–8 cm långt och man kan se början till sväljrörelser. Fingrar och tår rör sig och armar och ben viftar, tidigare har det varit mer ryckiga rörelser, men nu börjar de bli mer målmedvetna. Bröstkorgen rör sig upp och ner som om bebisen andas, men det är för att lungorna ska utvecklas, i själva verket får fostret syre från mamman via blodet. Halsen börjar bli längre, vilket gör att öronen förflyttas uppåt och det egna utseendet börjar utvecklas. Huvudet är fortfarande böjt så att hakan rör vid bröstet. Fostervattnet nybildas hela tiden fram till fullgången tid.

Din kropp fortsätter förändras och nu är livmodern i samma storlek som en stor apelsin och står en bit ovanför blygdbenet. Magen blir större, du blir lättare andfådd och hjärtat slår lite snabbare än det brukar. En del får en pigmentrand på magen, så kallad Linea nigra, som ofta försvinner när graviditeten är över. Har du ett plötsligt sug efter krita, lakrits eller saltgurka? Det är inte helt ovanligt, många kvinnor får en längtan efter att äta allt möjligt. Det finns till och med ett namn på det: Picasyndrom, pica betyder ungefär snappa åt sig.

Följ bebisens utveckling! Prenumerera på ”Vecka-för-vecka”. Få e-post en gång i veckan som följer bebisen och vad som händer i din kropp under graviditeten.Anmäl dig här

Prenumerera på vecka-för-vecka!

Häng med i bebisens utveckling och hur din kropp förändras.

Folsyra minskar risken för fosterskador

Folsyra är viktigt för celldelningsprocessen, normal blodbildning och för fostrets utveckling. Folsyra minskar risken för fosterskador, och är nödvändigt för att neuralröret ska bildas. Brist på folsyra kan orsaka ryggmärgsbråck. Natalben Gravid innehåller folsyra i form av Quatrefolic®.
Quatrefolic® är en form av folsyra som lätt tas upp i kroppen och inte behöver omvandlas innan kroppen kan använda den.

Natalben Gravid innehåller: 400 mikrogram folsyra i form av Quatrefolic®

Järn är viktigt för att bilda blod

Järn behövs när hemoglobinet i de röda blodkropparna bildas. Är du gravid kan du behöva järntabletter trots att du äter järnrik mat. Rådgör med din barnmorska hur det ser ut för just dig.

Natalben Gravid innehåller: 30 milligram järn

Jod är viktigt för att nervsystemet skall utvecklas normalt

Jod är nödvändigt för att upprätthålla sköldkörtelfunktionen och för att fostrets nervsystem ska utvecklas normalt. Jodbrist under fosterstadiet är särskilt allvarligt och kan störa utvecklingen av nervsystemet, den fysiska utvecklingen och leda till psykiska utvecklingsstörningar.

Natalben Gravid innehåller: 175 mikrogram jod

D-vitamin är viktigt för bildande av skelett

D-vitamin hjälper kroppen ta upp det kalcium som behövs för bildandet av skelettet och tänder. D-vitamin är också viktigt för normal utveckling av immunsystemet. D-vitamin bildas naturligt i huden av solens strålar. Om du inte äter mat som är berikad med D-vitamin behöver du ta tillskott med D-vitamin varje dag. Den som har heltäckande klädsel utomhus under sommarhalvåret behöver också ta tillskott med D-vitamin.

Natalben Gravid innehåller: 15 mikrogram D-vitamin

Ytterligare fjorton viktiga vitaminer och mineraler

Natalben Gravid innehåller ytterligare 14 viktiga vitaminer och mineraler som du kan behöva inför och under din graviditet, som omega-3, betakaroten, vitamin B1, vitamin B2, niacin, pantotensyra, vitamin B6, biotin, vitamin B12, vitamin E, kalcium, magnesium, zink, koppar och selen.

Här kan du köpa våra produkter

Natalben PreGravid

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som planerar att bli gravid

Natalben Gravid

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som är gravid

Natalben Amning

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som ammar