Vecka 3

Första miraklet sker

Vecka 3

Gravid-vecka-3Äggcellen befruktas och kromosomer från mamman och pappan förenas. Vilket kön det blir bestäms i befruktningsögonblicket och beror på pappans spermie. Befruktas ägget av en spermie med Y-kromosom blir det en pojke och av en X-kromosom blir det en flicka. Sedan vandrar det lilla ägget ner genom äggledaren till livmodern, en resa som tar flera dagar. På vägen hinner cellen dela sig många gånger och ser ut ungefär som ett hallon – i mikroskopiskt format. Några av cellerna ska bli bebisen och resten av cellerna ska bli moderkakan. Sex till åtta dagar efter befruktningen fastnar ägget i livmodern.

Det befruktade ägget börjar efter några dagar att bilda ett hormon, hCG, och det är detta hormon som ett graviditetstest mäter. Tio dagar efter befruktningen kan en del få positivt svar på graviditetstest, medan det ännu inte märks på andra. Du kan alltså vara gravid nu trots att det ännu inte syns på graviditetstestet.

Redan den här veckan upplever en del kvinnor ökad trötthet, irritation, humörsvängningar och illamående.

Följ bebisens utveckling! Prenumerera på ”Vecka-för-vecka”. Få e-post en gång i veckan som följer bebisen och vad som händer i din kropp under graviditeten.Anmäl dig här

Prenumerera på vecka-för-vecka!

Häng med i bebisens utveckling och hur din kropp förändras.

Vad är folsyra?

Folat finns naturligt i liten mängd i nästan all mat och är viktigt för celldelningsprocessen, bildningen av röda blodkroppar och för fostrets utveckling. Folsyra och folat är samma sorts B-vitamin men folsyra framställs på konstgjord väg och finns bland annat i kosttillskott. Folsyra minskar risken för fosterskador.
Upp till 15% av befolkningen har stora svårigheter att omvandla vanlig folsyra till den form som kroppen kan använda (aktiv folsyra). Den aktiva folsyran behöver inte omvandlas utan tas upp av kroppen direkt.

 

Hur mycket bör jag äta?

Genom att äta enligt tallriksmodellen, men lägga till lite fler kalorier, så får du i dig det mesta du behöver som gravid. De ämnen som är svåra att få i sig via maten är klokt att lägga till som kosttillskott, till exempel folsyra, järn, D-vitamin, omega-3 och jod med mera.

 

Folsyrerik mat

Folsyra finns bland annat i gröna bladgrönsaker, frukt och bär, bönor, kål, fullkornsprodukter och leverpastej. Ändå är det svårt att få i sig rätt mängd genom maten. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att alla kvinnor i fertil ålder som vill skaffa barn eller är gravida ska äta ett tillskott på 400 mikrogram folsyra varje dag.

Folsyrebrist

Folat, eller folsyra, är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Brist på folat ger anemi, alltså blodbrist. Folsyra behövs för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten. Om du har folsyrebrist när du blir gravid, löper du ökad risk att få barn med ryggmärgsbråck.

 

Här kan du köpa våra produkter

Natalben PreGravid

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som planerar att bli gravid

Natalben Gravid

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som är gravid

Natalben Amning

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som ammar