Vecka 5
Nu är embryot drygt någon millimeter och ändrar form och blir mer avlångt – det börjar likna en liten bebis. Hjärtat börjar bildas och redan 22 dagar efter befruktningen slår hjärtcellerna sina första slag. Hjärtat utvecklas tidigt i embryot just för att kunna föra ut syre och näringsämnen till den snabbt växande kroppen.
I din kropp sker nu en stor hormonomställning och i den här veckan börjar många misstänka att de är gravida. Skulle du ta ett graviditetstest nu så visar det nog positivt. Kanske är du mer kissnödig än normalt och kanske känns brösten ömma och spända? Många är trötta och det är inte ovanligt att känna motvilja mot viss mat och dofter. En del har lite smärta liknande menstruationssmärta i nedre delen av magen.
Följ bebisens utveckling! Prenumerera på ”Vecka-för-vecka”. Få e-post en gång i veckan som följer bebisen och vad som händer i din kropp under graviditeten.
Vecka 6
En känslig tid
Det lilla embryot är nu ungefär 4 mm långt och det bildas hundratusen nervceller i minuten. Nu är viktigt att ta hand om dig - äta bra, ta folsyra och se till att du fyller på med viktiga näringsämnen.
Vecka 7
Blodet pulserar i blodkärlen
Nu växer det lilla embryot ungefär en millimeter om dagen till att bli cirka 1,2 cm långt mot slutet av veckan. Blodomloppet pulserar i de blodkärl som numera är på plats.
Vecka 8
En liten en som sparkar
Det lilla embryot sparkar för fullt och man börjar skymta både fingrar och tår.
Vecka 9
Vifta på tårna
Nu är embryot ca 2-3 cm långt och könsorgan börjar bildas men än kan man inte urskilja om det är en pojke eller flicka.
Vecka 10
Handen vinkar
Embryot är nu nära 4 cm långt med alla anlag på plats. Händerna kan nu öppna och sluta sig.
Vecka 11
Fingrarna har små naglar
Fostret är nu ungefär 4,5 cm långt och nu kallas det lilla livet i magen inte längre embryo utan foster.
Prenumerera på vecka-för-vecka!
Häng med i bebisens utveckling och hur din kropp förändras.