Vecka 7

Blodet pulserar i blodkärlen

Vecka 7

Graviditet-vecka-6Nu växer det lilla embryot ungefär en millimeter om dagen till att bli cirka 1,2 centimeter långt mot slutet av veckan. Huvudet är fortfarande stort i förhållande till kroppen. De celler som ska bli hjärnan jobbar för fullt och det lilla ansiktet börjar ta form. Fingrarna börjar synas som små markeringar och blodomloppet pulserar i de blodkärl som numera är på plats.  Ögonen fortsätter att utvecklas. Navelsträngen är fullt utvecklad och har som uppgift att förse bebisen med syre och näring men avlägsnar även avfallsämnen. Visste du att inne i navelsträngen börjar bebisens tarmar bildas eftersom de inte får plats i magen ännu?

Många mår illa under sin graviditet och det beror på alla hormoner kroppen tillverkar. Hormonerna ökar också risken för förstoppning, vilket kan motverkas genom att du ser till att få i dig tillräckligt med vatten och fortsätter med daglig motion. Detta ökar dessutom cirkulationen i kroppen och kan bidra till mindre trötthet. Om du får ont i samband med fysisk aktivitet så kontakta vården eller en sjukgymnast. Kanske upplever du nu också att du har blivit känsligare och har lättare att börja gråta?

Följ bebisens utveckling! Prenumerera på ”Vecka-för-vecka”. Få e-post en gång i veckan som följer bebisen och vad som händer i din kropp under graviditeten.Anmäl dig här

Prenumerera på vecka-för-vecka!

Häng med i bebisens utveckling och hur din kropp förändras.

Folsyra minskar risken för fosterskador

Folsyra är viktigt för celldelningsprocessen, normal blodbildning och för fostrets utveckling. Folsyra minskar risken för fosterskador, och är nödvändigt för att neuralröret ska bildas. Brist på folsyra kan orsaka ryggmärgsbråck. Natalben Gravid innehåller folsyra i form av Quatrefolic®.
Quatrefolic® är en form av folsyra som lätt tas upp i kroppen och inte behöver omvandlas innan kroppen kan använda den.

Natalben Gravid innehåller: 400 mikrogram folsyra i form av Quatrefolic®

Järn är viktigt för att bilda blod

Järn behövs när hemoglobinet i de röda blodkropparna bildas. Är du gravid kan du behöva järntabletter trots att du äter järnrik mat. Rådgör med din barnmorska hur det ser ut för just dig.

Natalben Gravid innehåller: 30 milligram järn

Jod är viktigt för att nervsystemet skall utvecklas normalt

Jod är nödvändigt för att upprätthålla sköldkörtelfunktionen och för att fostrets nervsystem ska utvecklas normalt. Jodbrist under fosterstadiet är särskilt allvarligt och kan störa utvecklingen av nervsystemet, den fysiska utvecklingen och leda till psykiska utvecklingsstörningar.

Natalben Gravid innehåller: 175 mikrogram jod

D-vitamin är viktigt för bildande av skelett

D-vitamin hjälper kroppen ta upp det kalcium som behövs för bildandet av skelettet och tänder. D-vitamin är också viktigt för normal utveckling av immunsystemet. D-vitamin bildas naturligt i huden av solens strålar. Om du inte äter mat som är berikad med D-vitamin behöver du ta tillskott med D-vitamin varje dag. Den som har heltäckande klädsel utomhus under sommarhalvåret behöver också ta tillskott med D-vitamin.

Natalben Gravid innehåller: 15 mikrogram D-vitamin

Ytterligare fjorton viktiga vitaminer och mineraler

Natalben Gravid innehåller ytterligare 14 viktiga vitaminer och mineraler som du kan behöva inför och under din graviditet, som omega-3, betakaroten, vitamin B1, vitamin B2, niacin, pantotensyra, vitamin B6, biotin, vitamin B12, vitamin E, kalcium, magnesium, zink, koppar och selen.

Här kan du köpa våra produkter

Natalben PreGravid

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som planerar att bli gravid

Natalben Gravid

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som är gravid

Natalben Amning

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som ammar