Vecka 37

Snart färdig bebis

Vecka 37

Gravid-vecka-37Bebisen är nu nästintill färdigutvecklad, väger cirka 2,9 kilo och är ungefär 47 cm lång från topp till tå. De flesta bebisar har nu huvudet nedåt och börjar bli fixerade. Det innebär att huvudet har sjunkit såpass långt ner i bäckenet att det inte längre går att röra på det. Dock är det långt ifrån alla bebisar som fixerar sig innan värkarna har satt igång. Vissa bebisar har stjärten nedåt och då brukar man försöka vända dem. Nu har bebisen inte mycket utrymme att röra sig på och rörelserna känns mer svepande. Eftersom det blivit trängre har rörelserna ändrat karaktär, men var vaksam på om bebisens fosterrörelser minskar. Alltså ifall fostret blivit mer stilla och inte har lika tydliga vakenstunder. Då ska du kontakta din barnmorskemottagning eller förlossningen.

En del kvinnor har ganska smärtsamma förvärkar den här perioden. De brukar minska i styrka och frekvens om man vilar en stund. Du kanske får en mindre blödning, vilket kan bero på att livmoderhalsen vidgar sig, och det är normalt. Får du en större blödning ska du genast åka till närmaste sjukhus. Det kan också hända att du får ett klibbigt brunt eller transparant sekret i underkläderna, detta är slemproppen och den brukar lossna från livmoderhalskanalen i slutet av graviditeten. Det är inte samma sak som att fostervattnet gått, och slemproppen har inte samma konsistens som fostervattnet. När slemproppen gått så betyder det inte att förlossningen startat – utan det är ett tecken på att förlossningen närmar sig – och att du bör vara redo.

Följ bebisens utveckling! Prenumerera på ”Vecka-för-vecka”. Få e-post en gång i veckan som följer bebisen och vad som händer i din kropp under graviditeten.Anmäl dig här

Prenumerera på vecka-för-vecka!

Häng med i bebisens utveckling och hur din kropp förändras.

Folsyra minskar risken för fosterskador

Folsyra är viktigt för celldelningsprocessen, normal blodbildning och för fostrets utveckling. Folsyra minskar risken för fosterskador, och är nödvändigt för att neuralröret ska bildas. Brist på folsyra kan orsaka ryggmärgsbråck. Natalben Gravid innehåller folsyra i form av Quatrefolic®.
Quatrefolic® är en form av folsyra som lätt tas upp i kroppen och inte behöver omvandlas innan kroppen kan använda den.

Natalben Gravid innehåller: 400 mikrogram folsyra i form av Quatrefolic®

Järn är viktigt för att bilda blod

Järn behövs när hemoglobinet i de röda blodkropparna bildas. Är du gravid kan du behöva järntabletter trots att du äter järnrik mat. Rådgör med din barnmorska hur det ser ut för just dig.

Natalben Gravid innehåller: 30 milligram järn

Jod är viktigt för att nervsystemet skall utvecklas normalt

Jod är nödvändigt för att upprätthålla sköldkörtelfunktionen och för att fostrets nervsystem ska utvecklas normalt. Jodbrist under fosterstadiet är särskilt allvarligt och kan störa utvecklingen av nervsystemet, den fysiska utvecklingen och leda till psykiska utvecklingsstörningar.

Natalben Gravid innehåller: 175 mikrogram jod

D-vitamin är viktigt för bildande av skelett

D-vitamin hjälper kroppen ta upp det kalcium som behövs för bildandet av skelettet och tänder. D-vitamin är också viktigt för normal utveckling av immunsystemet. D-vitamin bildas naturligt i huden av solens strålar. Om du inte äter mat som är berikad med D-vitamin behöver du ta tillskott med D-vitamin varje dag. Den som har heltäckande klädsel utomhus under sommarhalvåret behöver också ta tillskott med D-vitamin.

Natalben Gravid innehåller: 15 mikrogram D-vitamin

Ytterligare fjorton viktiga vitaminer och mineraler

Natalben Gravid innehåller ytterligare 14 viktiga vitaminer och mineraler som du kan behöva inför och under din graviditet, som omega-3, betakaroten, vitamin B1, vitamin B2, niacin, pantotensyra, vitamin B6, biotin, vitamin B12, vitamin E, kalcium, magnesium, zink, koppar och selen.

Här kan du köpa våra produkter

Natalben PreGravid

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som planerar att bli gravid

Natalben Gravid

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som är gravid

Natalben Amning

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som ammar