Vecka 38

Bebisen laddar för ankomst

Vecka 38

Gravid-vecka-38Bebisen räknas nu som fullgången och laddar med extra lager näring för att klara sig utan mat tills mammans mjölkproduktion kommit igång. Bebisen ökar snabbt i vikt och alla inre organ är färdigutvecklade. Vikten ligger på ungefär 3 kilo och bebisen är cirka 47 cm lång. I denna vecka sker cirka 5 % av alla förlossningar i Sverige.

Din mage kan ha sjunkit ner ordentligt och om du haft ont vid revbenen förut så kan det istället göra ont vid blygdbenet nu. Har du det så är bebisen förmodligen fixerad i sitt slutliga läge mellan bäckenbenen. Du är antagligen jättetrött, känner dig tung och har svårt att sova. Försök att slappna av och ta det så lugnt som möjligt den här tiden.

Följ bebisens utveckling! Prenumerera på ”Vecka-för-vecka”. Få e-post en gång i veckan som följer bebisen och vad som händer i din kropp under graviditeten.Anmäl dig här

Prenumerera på vecka-för-vecka!

Häng med i bebisens utveckling och hur din kropp förändras.

Folsyra bidrar till normal blodbildning samt till att minska trötthet och utmattning.

Rekommenderat intag av folsyra under amningstiden är 500 mikrogram per dag. Den som äter 500 gram grönsaker och frukt per dag och väljer fullkornsvarianter av bröd, pasta och liknande produkter har goda chanser att få i sig tillräckligt med folat – och även mycket annan värdefull näring.

2 kapslar Natalben Amning innehåller: 400 mikrogram aktiv folsyra

D-vitamin bidrar till att bibehålla normal benstomme och till immunsystemets normala funktion.

D-vitamin bildas naturligt i huden av solens strålar. Om du inte äter mat som är berikad med D-vitamin behöver du ta tillskott med D-vitamin varje dag. Den som har heltäckande klädsel utomhus under sommarhalvåret behöver också ta tillskott med D-vitamin.

2 kapslar Natalben Amning innehåller: 15 mikrogram D-vitamin

Jod bidrar till normal kognitiv funktion och till nervsystemets normala funktion.

För att få i sig tillräckligt med jod är det viktigt använda jodberikat salt i matlagningen. Förutom salt med jod så finns också jodberikad fisk, mjölk och ägg. Men salta inte extra på maten – det är inga stora mängder salt som behövs och att äta för mycket salt är inte bra för hälsan.

2 kapslar Natalben Amning innehåller: 200 mikrogram jod

Kalcium bidrar till normal muskelfunktion och behövs för att bibehålla en normal benstomme.

För att täcka det ökade behovet av kalcium behöver ammande få i sig ungefär 3-5 dl mjölkprodukter eller berikade vego-drycker, till exempel havredryck, om dagen. Kalcium finns också i en del andra livsmedel, till exempel vitkål, apelsin, sesamfrön och gröna bladgrönsaker.

2 kapslar Natalben Amning innehåller: 200 milligram kalcium

Omega-3 (DHA) och (EPA) bidrar till att hjärna och ögon utvecklas normalt.

Våra kroppar kan inte själva tillverka de viktiga omega 3-fetterna utan vi får i oss dem genom maten. Under amningen är fettsyran DHA särskilt viktig eftersom den bidrar till hjärnans och ögonens utveckling hos barnet. Gynnsam effekt uppnås vid intag av 200 mg DHA per dag utöver det rekommenderade dagliga intaget av omega 3-fettsyror för vuxna, vilket är 250 mg DHA och EPA. DHA och EPA finns i fet fisk men det kan även bildas lite DHA från omega-3 fettet i rapsolja och valnötter.

2 kapslar Natalben Amning innehåller: 240 milligram omega-3 (varav 40 milligram EPA och 200 milligram DHA)

Järn bidrar till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin.

Vanligtvis behövs inte något järntillskott under amningen, men man kan behöva fylla på lagren av järn efter graviditeten. Det kan ta på krafterna att ta hand om ett litet barn och därför är det bra att slippa järnbrist och mer trötthet än nödvändigt.

2 kapslar Natalben Amning innehåller: 15 milligram järn

Ytterligare fjorton viktiga vitaminer och mineraler

Natalben Amning innehåller dessutom ytterligare 14 viktiga vitaminer och mineraler som du kan behöva inför och under din graviditet, som betakaroten, vitamin B1, vitamin B2, niacin, pantotensyra, vitamin B6, biotin, vitamin B12, vitamin E, kalcium, magnesium, zink, koppar och selen.

Här kan du köpa våra produkter

Natalben PreGravid

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som planerar att bli gravid

Natalben Gravid

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som är gravid

Natalben Amning

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som ammar