Vecka 1
Graviditeten räknas från din senaste mens första dag, trots att ägget inte är befruktat än. Om du planerar att bli gravid är det nu viktigt att börja äta ett tillskott på 400 µg folsyra per dag om du inte redan gör det. Folsyra är en B-vitamin som Socialstyrelsen och Livsmedelsverket rekommenderar att alla kvinnor som är eller planerar att bli gravida ska äta då detta minskar risken att föda barn med ryggmärgsbråck.
Följ bebisens utveckling! Prenumerera på ”Vecka-för-vecka”. Få e-post en gång i veckan som följer bebisen och vad som händer i din kropp under graviditeten.
Vecka 2
Simma lugnt
Det har nu gått en till två veckor sedan senaste menstruationens första dag och någon graviditet har ännu inte börjat.
Vecka 3
Första miraklet sker
Äggcellen befruktas och kromosomer från mamman och pappan förenas. Befruktas ägget av en spermie med Y-kromosom blir det en pojke och av en X-kromosom blir det en flicka.
Vecka 4
Äggkläckning i mikroformat
Celldelningen pågår för fullt och olika celltyper utvecklas. Redan nu finns anlag för hjärna och ryggmärg i det lilla embryot, trots att det bara mäter någon millimeter.
Vecka 5
Första hjärtslagen
Nu är embryot drygt någon millimeter och skulle du testa dig nu så visar graviditetstestet positivt. Det lilla embryot ändrar form och blir mer avlångt - den börjar likna en liten bebis.
Vecka 6
En känslig tid
Det lilla embryot är nu ungefär 4 mm långt och det bildas hundratusen nervceller i minuten. Nu är viktigt att ta hand om dig - äta bra, ta folsyra och se till att du fyller på med viktiga näringsämnen.
Vecka 7
Blodet pulserar i blodkärlen
Nu växer det lilla embryot ungefär en millimeter om dagen till att bli cirka 1,2 cm långt mot slutet av veckan. Blodomloppet pulserar i de blodkärl som numera är på plats.
Prenumerera på vecka-för-vecka!
Häng med i bebisens utveckling och hur din kropp förändras.