Vecka 32

Fostret leker i vattnet

Vecka 32

Gravid-vecka-32Nu är fostret 42 cm från topp till tå och väger ungefär 1,8 kilo. Omfånget på fostrets huvud är fortfarande större än omfånget på dess mage, men den börjar allt mer likna en nyfödd bebis. Fostret tränar och rör sig i vattnet och hjärtat slår snabbt, 140-180 slag per minut. Ögonen ser nu tydliga skiftningar av ljus.

Din mage växer allt mer och du känner troligen att det är trångt för magsäck, lungor och urinblåsa. Vissa känner sig snabbt mätta vid måltider och det beror på att livmodern trycker på magsäcken. Ett bra tips är att äta mindre måltider – men oftare. En del får också åderbråck på benen i den här perioden. Det kan bero på för mycket stillasittande, samtidigt som livmodern trycker på bäckenvenerna och mängden kvinnliga könshormoner ökar i kroppen. Det är vanligt att bli mer emotionell och ängslig under dessa veckor. Du börjar inse att det snart är dags och vill förbereda dig både praktiskt och mentalt inför föräldraskapet. Prata gärna med din barnmorska, förbered praktiska saker som att köpa vagn och börja planera packningen i förlossningsväskan.

Följ bebisens utveckling! Prenumerera på ”Vecka-för-vecka”. Få e-post en gång i veckan som följer bebisen och vad som händer i din kropp under graviditeten.Anmäl dig här

Prenumerera på vecka-för-vecka!

Häng med i bebisens utveckling och hur din kropp förändras.

Folsyra minskar risken för fosterskador

Folsyra är viktigt för celldelningsprocessen, normal blodbildning och för fostrets utveckling. Folsyra minskar risken för fosterskador, och är nödvändigt för att neuralröret ska bildas. Brist på folsyra kan orsaka ryggmärgsbråck. Natalben Gravid innehåller folsyra i form av Quatrefolic®.
Quatrefolic® är en form av folsyra som lätt tas upp i kroppen och inte behöver omvandlas innan kroppen kan använda den.

Natalben Gravid innehåller: 400 mikrogram folsyra i form av Quatrefolic®

Järn är viktigt för att bilda blod

Järn behövs när hemoglobinet i de röda blodkropparna bildas. Är du gravid kan du behöva järntabletter trots att du äter järnrik mat. Rådgör med din barnmorska hur det ser ut för just dig.

Natalben Gravid innehåller: 30 milligram järn

Jod är viktigt för att nervsystemet skall utvecklas normalt

Jod är nödvändigt för att upprätthålla sköldkörtelfunktionen och för att fostrets nervsystem ska utvecklas normalt. Jodbrist under fosterstadiet är särskilt allvarligt och kan störa utvecklingen av nervsystemet, den fysiska utvecklingen och leda till psykiska utvecklingsstörningar.

Natalben Gravid innehåller: 175 mikrogram jod

D-vitamin är viktigt för bildande av skelett

D-vitamin hjälper kroppen ta upp det kalcium som behövs för bildandet av skelettet och tänder. D-vitamin är också viktigt för normal utveckling av immunsystemet. D-vitamin bildas naturligt i huden av solens strålar. Om du inte äter mat som är berikad med D-vitamin behöver du ta tillskott med D-vitamin varje dag. Den som har heltäckande klädsel utomhus under sommarhalvåret behöver också ta tillskott med D-vitamin.

Natalben Gravid innehåller: 15 mikrogram D-vitamin

Ytterligare fjorton viktiga vitaminer och mineraler

Natalben Gravid innehåller ytterligare 14 viktiga vitaminer och mineraler som du kan behöva inför och under din graviditet, som omega-3, betakaroten, vitamin B1, vitamin B2, niacin, pantotensyra, vitamin B6, biotin, vitamin B12, vitamin E, kalcium, magnesium, zink, koppar och selen.

Här kan du köpa våra produkter

Natalben PreGravid

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som planerar att bli gravid

Natalben Gravid

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som är gravid

Natalben Amning

Kosttillskott särskilt anpassat för dig som ammar