Vecka 34
Den här veckan är fostret ungefär 44 cm långt och väger runt 2,2 kilo. Rörelserna i magen känns nu på ett annat sätt, eftersom utrymmet kring fostret krymper hela tiden när det växer. Istället för sparkar liknar det nu mer buffar. Många inre organ är färdiga för att klara födseln, men lungorna behöver helst någon vecka till i magen. Fostret omges av cirka en liter fostervatten och det byts ut hela tiden – inom loppet av fyra timmar så har allt fostervatten bytts ut.
Din lever, mjälte och dina tarmar flyttar på sig för att ge plats åt bebisen och din livmoder. Det kan göra ont, du kan uppleva ett tryck eller en stickande känsla med ökad andfåddhet och ibland yrsel. Du kanske märker att du är mer svullen i kroppen och det beror på vätskeansamling och ökad mängd blod. För att underlätta andningen när du sover kan du se till att ha huvudet högt.
Följ bebisens utveckling! Prenumerera på ”Vecka-för-vecka”. Få e-post en gång i veckan som följer bebisen och vad som händer i din kropp under graviditeten.
Vecka 35
Mer vaken bebis
Bebisen väger ungefär 2,5 kilo och är cirka 45 cm från topp till tå. Den sover mycket men har också flera vakna perioder varje dag.
Vecka 36
Är bebisen fixerad?
Nu väger bebisen ungefär 2750 gram och är omkring 45 cm lång. Barnet rör mycket på sig, men har svårt att vända sig helt om nu när det är så trångt i livmodern.
Vecka 37
Snart färdig bebis
Bebisen är nu nästintill färdigutvecklad, väger cirka 2,9 kilo och är ungefär 47 cm lång från topp till tå.
Vecka 38
Bebisen laddar för ankomst
Bebisen räknas nu som fullgången och laddar med extra lager näring för att klara sig utan mat tills mammans mjölkproduktion kommit igång.
Vecka 39
Tålamod i väntans tider
Nu finns knappt någon plats att röra sig på i magen och alla bebisens organ är färdigutvecklade.
Vecka 40
Äntligen är det dags
Den lilla bebisen börjar bli stor och väger nu omkring 3400 gram och längden brukar vara kring 50 cm.
Prenumerera på vecka-för-vecka!
Häng med i bebisens utveckling och hur din kropp förändras.