Vecka 33
Fostret väger lite mer än 2 kilo och är ungefär 43 cm långt. Kanske märker du att fostret hickar ibland, vilket gör att hela magen hoppar rytmiskt. Nu brukar majoriteten av fostren ligga med huvudet nedåt och kan inte röra sig lika mycket eftersom det börjar bli trångt.
En del får ischiassmärta i ryggen, som strålar ut i höfter, ben och fötter. För att mildra smärtan kan det vara skönt med yoga, att göra pilatesövningar eller simma. Vid behov kan man kontakta en sjukgymnast och få anpassade övningar den vägen. Likaså kan massage och värme lindra smärta i ländryggen. Du kan uppleva sammandragningar då livmodern blir hård, men det påverkar inte bebisen tack vare det skyddande fostervattnet. Sammandragningarna är ett sätt för livmodern att träna på att föda barn.
Följ bebisens utveckling! Prenumerera på ”Vecka-för-vecka”. Få e-post en gång i veckan som följer bebisen och vad som händer i din kropp under graviditeten.
Vecka 34
Lungorna mognar det sista nu
Rörelserna från fostret känns nu på ett annat sätt i magen eftersom utrymmet krymper hela tiden när det växer.
Vecka 35
Mer vaken bebis
Bebisen väger ungefär 2,5 kilo och är cirka 45 cm från topp till tå. Den sover mycket men har också flera vakna perioder varje dag.
Vecka 36
Är bebisen fixerad?
Nu väger bebisen ungefär 2750 gram och är omkring 45 cm lång. Barnet rör mycket på sig, men har svårt att vända sig helt om nu när det är så trångt i livmodern.
Vecka 37
Snart färdig bebis
Bebisen är nu nästintill färdigutvecklad, väger cirka 2,9 kilo och är ungefär 47 cm lång från topp till tå.
Vecka 38
Bebisen laddar för ankomst
Bebisen räknas nu som fullgången och laddar med extra lager näring för att klara sig utan mat tills mammans mjölkproduktion kommit igång.
Vecka 39
Tålamod i väntans tider
Nu finns knappt någon plats att röra sig på i magen och alla bebisens organ är färdigutvecklade.
Prenumerera på vecka-för-vecka!
Häng med i bebisens utveckling och hur din kropp förändras.